Metody oceny efektywności inwestycji zmieniających dobra środowiskowe – próba klasyfikacji - Foltyn-Zarychta, Monika (Methods of Appraisal of Investments Changing Environmental Goods - a Classification Attempt, 2010)
Zaprezentowano próbę klasyfikacji metod oceny efektywności inwestycji zmieniających dobra środowiskowe według stopnia spełnienia kryterium efektywności z punktu widzenia społeczeństwa. Porównano zatem metody oparte na jednym mierniku efektów oraz wielu oddziaływaniach jednocześnie, mierzonych w jednostkach fizycznych lub pieniężnych, w celu wskazania tych prowadzących do podjęcia optymalnej decyzji inwestycyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 119-129