Delokalizacja działalności przez przedsiębiorstwa a kapitał ludzki - Ciesielska, Dorota (Relocation of Companies Activity versus Human Capital, 2010)
Delokalizacja jest strategią, która sprzyja zwiększeniu zasobów intelektualnych przedsiębiorstwa, przede wszystkim dzięki dostępowi do globalnych zasobów kapitału ludzkiego. Opiera się na wielokierunkowej współpracy pomiędzy podmiotami działającymi na terytorium różnych państw. Może ona przybierać formę bezpośrednich inwestycji zagranicznych lub polegać na innych sposobach globalnej kooperacji, w tym np. na międzynarodowym outsourcingu. Współczesne organizacje coraz częściej szukają możliwości maksymalnego ograniczenia swoich wewnętrznych funkcji i w z związku z tym wydzielają nie tylko działalność wspomagającą funkcjonowanie przedsiębiorstwa taką, jak IT, finanse czy inne działania back office, lecz nawet innowacyjną, związaną z badaniami i rozwojem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 76-84