Efektywność opodatkowania podatkiem rolnym gospodarstw rolniczych - Chmielewska, Marzena (Efficiency of Taxation in Agricultural Farms, 2010)
Celem badań było określenie efektywności opodatkowania podatkiem rolnym gospodarstw rolnych przez określenie relacji między wysokością podatku rolnego a dochodem z gospodarstwa, dotacjami obszarowymi i ogółem oraz wartością dodaną. Podatek rolny w badanych gospodarstwach nie stanowi dużego obciążenia i nie odzwierciedla funkcji stymulacyjnej, jaką powinien spełniać podatek. Podatek rolny jest bowiem zależny od powierzchni gospodarstwa, nie od efektywnego jej wykorzystania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 63-75