Wolne przepływy pieniężne – brak zgodności w definiowaniu i pomiarze - Brycz, Bogumiła (Free Cash Flow - Disagreement over Defining and Measuring, 2010)
Zagadnienie wolnych przepływów pieniężnych jest dobrze znane i szeroko opisywane w literaturze z zakresu wyceny przedsiębiorstw, jednakże przy wnikliwej analizie prezentowanych tam sposobów pomiaru owych przepływów można zauważyć różnice w poglądach poszczególnych autorów. W artykule autorka wskazuje właśnie na występując w literaturze różnice w definiowaniu i pomiarze wolnych przepływów pieniężnych, a następnie rozważa, jakie są przyczyny oraz konsekwencje (dla wyceny firmy) różnego definiowani tych przepływów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 42-51