Rola menedżera procesu w podnoszeniu efektywności procesu w przedsiębiorstwach zorientowanych na jakość - Brajer-Marczak, Renata (The Role of a Process Manager in Enhancing the Effectiveness of a Process in Quality Oriented Companies, 2010)
W artykule uwaga skupiona została na opisie znaczenia roli menedżera procesu w podnoszeniu efektywności przebiegu procesów w przedsiębiorstwach zorientowanych na jakość. Stanowisko menedżera procesu ukazane zostało jako rozwiązanie organizacyjne, obowiązkowe w systemach zarządzania jakością. W nawiązaniu do normy ISO 9001:2000 wskazano również na konieczność ciągłego doskonalenia procesów, W końcowej części artykułu zasugerowano, że w obszarze doskonalenia procesów istnieją cały czas bardzo duże możliwości wprowadzania zmian. Ich rozmiary w dużym stopniu zależą od umiejętności menedżerów procesów i ról, w jakie wchodzą, doskonaląc procesy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 34-41