Raportowanie kapitału ludzkiego a społeczna odpowiedzialność biznesu (wybrane zagadnienia) - Antczak, Zbigniew (Human Capital Reporting Versus CSR (Selected Topics), 2010)
Autor zdiagnozował i analitycznie porównał podejście dwóch koncepcji: społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa/biznesu (CSR) oraz kapitału ludzkiego (HC) do zagadnienia informowania (raportowania) społeczeństwa obywatelskiego. Wskazał aksjologiczno-proceduralne uwarunkowania obu koncepcji i możliwe zakresy wspólnego oddziaływania na sferę zarządzania w postaci wspólnych norm międzynarodowych wykorzystanych w procedurze raportowania. Globalno-sieciowe społeczeństwo wiedzy ma prawo do wiedzy (w postaci raportów oraz dialogu/wymiany informacji) o działalności korporacji ponadnarodowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 13-21