Rola kamieniołomów w kształtowaniu krajobrazu na przykładzie ziemi strzelińskiej - Jawecki, Bartosz (The role of quarries in shaping landscape based on the example of the Strzelin region, 2017)
Praca przedstawia rolę kamieniołomów (łomów) w kształtowaniu krajobrazu ziemi strzelińskiej. Bogate zasoby zwięzłych surowców skalnych oraz prowadzone od stuleci wydobycie skał w obrębie Wzgórz Strzelińskich i Lipowych sprawiają, że kamieniołomy były, są i będą stałym i charakterystycznym elementem krajobrazu powiatu strzelińskiego. Stwierdzono, że w powiecie strzelińskim dominuje kombinowany, przyrodniczo- -wodno-rekreacyjny kierunek zagospodarowania terenów poeksploatacyjnych dzięki naturalnej sukcesji, sprzyjającym warunkom wodnym i wykorzystywaniu zalanych wyrobisk do amatorskiego połowu ryb i kąpieli.
Monografie CCV
Keywords: kamieniołom; krajobraz; ocena krajobrazu; wyróżnik krajobrazu; krajobrazy aktualne; rekultywacja; zagospodarowanie terenu; kierunek rekultywacji; geoturystyka; granit; wskaźnik oceny krajobrazu; wizualne ocena krajobrazu; Strzelin; powiat strzeliński