Wykorzystanie rachunku Time-Driven Activity-Based Costing do analizy rentowności klientów - Wroński, Paweł (Use of time-driven activity-based costing for the analysis of customer profitability, 2011)
Artykuł uwypukla rolę informacji w dzisiejszym otoczeniu biznesu. Jakość informacji zależy od systemu zasileń informacyjnych, a ten wpływa na efektywność działania podmiotu gospodarczego. Jednym z obszarów zasileń jest rachunek kosztów. Opracowanie wskazuje, że zastosowanie w przedsiębiorstwach analizy opartej na rachunku kosztów działań sterowanym czasem (Time-Driven Activity-Based Costing) możne pokazać potencjał aktualnie tkwiący w zaangażowanych zasobach czy niewykorzystane zdolności produkcyjne, a więc miejsca oszczędności kosztów. Metoda TD ABC dostarcza dokładnych informacji dotyczących zaangażowanych zasobów i kosztów ich zużycia, a także przypisania ich poszczególnym usługom, produktom, kanałom dystrybucji czy klientom. Studium przypadku potwierdza też występowanie profilu kontrahenta rentownego i nierentownego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 564-575