Koncepcja majątkowej wyceny wartości przedsiębiorstwa (na przykładzie wyceny wartości szpitala) - Warelis, Alina (Concept of property valuation of an enterprise (on the example of hospital valuation), 2011)
Wycena majątkowa szpitala jest źródłem informacji o jego wartości. W rachunkowości ciągle poszukuje się optymalnych sposobów pomiaru ekonomicznego, albowiem główny problem rachunkowości tkwi w niedoskonałości pomiaru wartości i świadomości, że brak jest uniwersalnych miar i procedur pomiaru wartości. Model wyceny majątkowej szpitala jest pożądany w praktyce z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na wycenę zarówno placówek ochrony zdrowia, jak i składników ich majątku. Przeprowadzone analizy wskazują na trudności w utworzeniu uniwersalnego modelu wyceny szpitala przede wszystkim ze względu na wielość modeli i metod wyceny znanych w literaturze i stosowanych w praktyce. Koncepcja wyceny szpitala powinna być opracowywana z uwzględnieniem celu wyceny jako czynnika, od którego należy uzależnić postać modelu wyceny oraz wybór metody wyceny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 543-553