Rachunek kosztów w szpitalu publicznym - Talarska, Magdalena (Cost accounting of public hospital, 2011)
Artykuł przedstawia istotę, definicje i specyfikę rachunku kosztów w szpitalu publicznym. Prezentuje cele prowadzenia tego rachunku kosztów, przekroje ewidencyjne kosztów w szpitalach publicznych oraz rodzaje ośrodków odpowiedzialności, obligatoryjnych do utworzenia w zakładach opieki zdrowotnej na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej. Charakteryzuje także pozycje kosztów zaliczane do kosztów bezpośrednich i pośrednich w szpitalu publicznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 524-531