Kalkulacja fazowa w rachunku kosztów działań - Szydełko, Alfred (Phase calculation in activity-based costing – some problems, 2011)
W artykule przedstawiono wybrane problemy związane z zastosowaniem kalkulacji fazowej w rachunku kosztów działań. W przedsiębiorstwach o fazowej organizacji procesów wytwórczych, w których stosuje się rachunek kosztów działań, następuje łączenie dwuetapowej kalkulacji w ramach rachunku kosztów działań z wielostopniowym rachunkiem kalkulacyjnym opartym na metodach półproduktowej (półfabrykatowej) i bezpółproduktowej (bezpółfabrykatowej). Szczególną uwagę zwrócono na wycenę działań zakończonych i niezakończonych, a także produktów w konwencji rachunku kosztów działań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 514-523