Identyfikacja i pomiar marnotrawstwa jako etap wstępny procesu wdrażania szczupłego zarządzania - Szkudlarek, Beata; Zarzycka, Ewelina (Identification and measurement of waste as an initial phase of implementation of Lean Management, 2011)
Początek XXI w. to okres, w którym coraz większego znaczenia nabiera nowoczesne podejście biznesowe – szczupłe zarządzanie (Lean Management – LM). Szczupła produkcja (Lean Manufacturing) stosowana przez japońskie koncerny motoryzacyjne zakłada ciągłe ulepszenie procesów poprzez redukcję marnotrawstwa w długim okresie. Artykuł ma na celu prezentację stopniowego wdrożenia koncepcji Lean Management na przykładzie zlokalizowanego w Polsce przedsiębiorstwa produkcyjnego stanowiącego część koncernu międzynarodowego. Zaprezentowany w artykule sposób identyfikacji i pomiaru marnotrawstwa może być zastosowany praktycznie w każdym tradycyjnie zarządzanym przedsiębiorstwie i może przynieść wymierne korzyści danej organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 504-513