Koszty jakości działalności proekologicznej przedsiębiorstwa - Szczypa, Piotr (Quality costing of pro-ecological activity of an enterprise, 2011)
Rachunek kosztów jakości jest narzędziem rachunkowości zarządczej, które sprzyja idei 1 – 10 – 100. „Lepiej (taniej) jest zapobiegać niż leczyć”, koncepcja ta w pełni odnosi się do kwestii związanych z działalnością przedsiębiorstwa na rzecz ochrony środowiska. Rachunek kosztów jakości w działalności proekologicznej przedsiębiorstwa jest ukierunkowany na działania zaradcze, prewencyjne, mające na celu niedopuszczenie lub ograniczenie negatywnego oddziaływania przedsiębiorstwa, w tym jego produktów, na środowisko naturalne. Niezbędnym czynnikiem warunkującym wykorzystanie rachunku kosztów jakości w działalności proekologicznej jest zidentyfikowanie kosztów jakości z tytułu ochrony środowiska. Celem artykułu jest omówienie kosztów jakości związanych z działalnością proekologiczną przedsiębiorstwa w warunkach zarządzania procesowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 492-503