Rachunek kosztów pełnych versus rachunek kosztów zmiennych - Stępień, Konrad (Total costing versus variable costing, 2011)
Wraz ze zmianami zachodzącymi w rachunkowości nastąpiły także zmiany w rachunku kosztów. Początkowo rachunek kosztów służył do ustalenia kosztu wytworzenia produktów w przedsiębiorstwie. Z czasem jednak zaczął być wykorzystywany przez menedżerów w zarządzaniu przedsiębiorstwem do planowania przyszłej jego działalności. Niniejsze opracowanie poświęcono dwóm modelom rachunku kosztów: rachunkowi kosztów pełnych i rachunkowi kosztów zmiennych. Pokazano w nim miejsce rachunku kosztów w strukturze współczesnej rachunkowości. Przedstawiono tło historyczne powstania rachunku kosztów pełnych i zmiennych oraz dokonano analizy porównawczej tych dwóch wiodących modeli rachunku kosztów. Zaprezentowano także wyniki badań empirycznych dotyczących funkcjonowania rachunku kosztów w praktyce polskich przedsiębiorstw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 482-491