Rachunek kosztów docelowych – możliwości wykorzystania w przemyśle mleczarskim - Soliwoda, Michał (Target costing – possibilities of using in dairy industry, 2011)
W artykule przedstawiono istotę rachunku kosztów docelowych jako instrumentu strategicznego zarządzania kosztami. Zwrócono uwagę na stan obecny zarządzania kosztami w spółdzielczych zakładach mleczarskich. Dokonano próby oceny możliwości wykorzystania rachunku kosztów docelowych w zakładach mleczarskich w Polsce, analizując przesłanki i trudności w implementacji tego instrumentu. Wdrożenie RKD może być częściowe: może dotyczyć tylko określonych projektów wdrożeniowych, komórek R&D, oddziałów. W przypadku spółdzielni mleczarskich najistotniejsze są przeobrażenia organizacyjne na płaszczyźnie technicznej i kulturowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 472-481