Analiza progu rentowności w przypadku stosowania rachunku kosztów działań sterowanego czasem - Sojak, Sławomir (Break-even point analysis in time driven activity-based costing, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie propozycji zastosowania analizy progu rentowności dla pojedynczych zleceń produkcyjnych w przypadku stosowania kalkulacji kosztów jednostkowych według rachunku kosztów działań sterowanego czasem. W badanym przedsiębiorstwie (stolarni), wytwarzającym drewniane stelaże do mebli tapicerowanych, stosowana jest metoda kalkulacji doliczeniowej zleceniowej. Przy tej kalkulacji nie jest możliwa analiza progu rentowności. Zdaniem autora zastosowanie nowego rachunku kosztów szanse taką daje. Dowodzi tego przedstawiona propozycja analizy progu rentowności na przykładzie trzech produktów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 460-471