Wartość przedsiębiorstwa a wartość brandu (marki) - Rumniak, Paweł (Firm value versus a brand value, 2011)
Wartość księgowa i rynkowa prawie każdego przedsiębiorstwa wskazuje na znaczący udział w wartości składników, które z punktu widzenia bilansowego nie są identyfikowalne. Różnica ta powstaje przede wszystkim z powodu posiadania rynkowych aktywów przedsiębiorstwa niebędących przedmiotem zainteresowania służb rachunkowych jednostki. Najważniejszym składnikiem aktywów rynkowych jest brand (marka). W artykule zostały przedstawione i opisane najbardziej popularne metody wyceny brandu. Biorąc pod uwagę dostępność do danych, niektóre z wymienionych metod wyceny są stosunkowo łatwe do zastosowania, natomiast większość z nich wymaga szerokiego dostępu do danych rynkowych oraz prognostycznych przedsiębiorstwa. Przykład zaprezentowany w artykule oparty jest na jednej z grup wycen zaliczanych do metody dochodowej wyceny brandu. Autor przeanalizował relacje wartości przedsiębiorstwa do wartości brandu na przykładzie 500 najdroższych marek światowych. Zasadniczy wniosek, jaki nasuwa się po dokonanej analizie, wskazuje na istotny udział konkurencji (w procesie tworzenia marki), która zmusza przedsiębiorstwo do zwiększenia intensywności działań marketingowych i w konsekwencji prowadzi do wzrostu wartości brandu jednostki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 421-433