Problemy potrącania kosztów w rachunku dochodu podatkowego - Poszwa, Michał (Problems of deducting the costs in the income tax account, 2011)
Rachunek dochodu to proces ustalania przychodów i kosztów działalności na potrzeby rozliczenia podatku dochodowego. W praktyce szczególnym problemem jest ustalanie kosztów podatkowych. Koszty uznane za podatkowe powinny być przypisane do właściwych lat, a w przypadku ustalania zaliczek również do właściwych miesięcy lub kwartałów. Podatnicy prowadzący ewidencję w formie ksiąg rachunkowych powinni zastosować odpowiednie procedury rozliczania i kalkulacji kosztów podatkowych. Obowiązkiem podatnika jest nie tylko prawidłowe zidentyfikowanie poniesionych kosztów podatkowych. Koszty powinny być uwzględnione w rachunku dochodu we właściwym okresie. Termin potrącenia kosztów podatkowych zależy od ich zakwalifikowania do kosztów bezpośrednio lub pośrednio związanych z przychodami podatkowymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 404-411