Metodyka ustalania kosztów produkcji mleka w Międzynarodowej Sieci Gospodarstw Porównawczych (International Farm Comparison Network – IFCN) - Parzonko, Andrzej (Methodology for determining the cost of milk production in the International Farm Comparison Network, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja metodyki ustalania kosztów produkcji mleka w typowych gospodarstwach mlecznych na świecie według metodyki stosowanej przez Międzynarodową Sieć Gospodarstw Porównawczych (IFCN), przedstawienie słabości tej metody oraz zaprezentowanie wyników z porównań międzynarodowych. Jak wynika z przeprowadzonej analizy, w ramach IFCN ustala się koszty produkcji mleka, biorąc pod uwagę koszty bezpośrednie, część kosztów pośrednich i koszty alternatywne. Słabością metody jest podział kosztów pośrednich według różnych kluczy. W grupie analizowanych typowych gospodarstw mlecznych najwyższe koszty w relacji do produkowanego mleka ponoszone są w gospodarstwach UE i Szwajcarii
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 383-394