Syntetyczny wskaźnik płynności finansowej w ujęciu statycznym w kontekście zapotrzebowania na kapitał obrotowy netto - Nita, Bartłomiej (Synthetic ratio of financial liquidity in a static approach in the context of working capital requirement, 2011)
W artykule przedstawiono statyczne podejście do pomiaru płynności finansowej z uwzględnieniem zapotrzebowania na kapitał obrotowy netto. W pierwszej części opracowania zaprezentowano strukturę kapitału obrotowego netto oraz zapotrzebowania na kapitał obrotowy. Ukazano również znaczenie krótko- i długoterminowego finansowania działalności operacyjnej przedsiębiorstwa. W drugiej części wyjaśniono potrzebę zastosowania syntetycznego wskaźnika płynności finansowej. Argumentowano, że tradycyjne wskaźniki, takie jak wskaźnik bieżącej płynności finansowej czy wskaźnik szybkiej płynności finansowej, są niewystarczające, w szczególności przy ocenie zdolności jednostki do kontynuowania działalności, ponieważ aby przedsiębiorstwo mogło przetrwać, musi być zdolne do bieżącego finansowania swojego zapotrzebowania na kapitał obrotowy netto. Prowadzone rozważania poparto przykładem liczbowym, który wyjaśnia zastosowanie omawianego wskaźnika w praktyce na podstawie danych pochodzących z bilansu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 364-374