Rozważania o miernikach w kontekście pomiaru dokonań w miastach na przykładzie wybranych usług technicznych - Nieplowicz, Maria (Deliberations on measures in the context of performance measurement in cities on the example of chosen technical services, 2011)
Celem artykułu jest zasygnalizowanie wymagań stawianych miernikom w kontekście właściwego zrozumienia tego, co chce się mierzyć. Wskazano różnice między skutecznością, wydajnością oraz dostępnością i w tym ujęciu przedstawiono przykładowe mierniki realizacji usług technicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 355-363