Zarządzanie optymalnym portfelem produktów za pomocą rachunku kosztów pełnych - Mielcarek, Jarosław (The most profitable product-mix management with absorption costing, 2011)
Zgodnie z literaturą rachunek kosztów pełnych nie dostarcza informacji niezbędnych do znalezienia optymalnego portfela produktów. Zaprezentowany matematyczny model rachunku kosztów pełnych umożliwił stwierdzenie, na podstawie nieliniowości funkcji celu, że jest to model nieliniowy. Dzięki temu optymalizacja portfela produktów za pomocą rachunku kosztów pełnych została sprowadzona do rozwiązania zagadnienia programowania nieliniowego. Dokonano tego, posługując się dodatkiem Solver arkusza kalkulacyjnego Excel przy zastosowaniu metody Newtona. Rozwiązanie głównego problemu opracowania ma szczególne znaczenie dla tych przedsiębiorstw, w których wciąż jedynym stosowanym rachunkiem kosztów jest rachunek kosztów pełnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 342-354