Audyt wewnętrzny a pomiar dokonań - Markiewicz-Rudnicka, Dominika (Domestic audit and measurement of accomplishments, 2011)
Zmieniające się warunki gospodarowania – globalizacja, rozwój korporacji ponadnarodowych, a w ostatnich latach kryzys finansowy – wpłynęły istotnie na sposób postrzegania audytu wewnętrznego. To właśnie audyt wewnętrzny wspomagany przez komitet audytu wewnętrznego odgrywa podstawową rolę w promowaniu ciągłego usprawniania systemów zarządzania w jednostkach sektora publicznego i prywatnego. Celem niniejszego opracowania jest wskazanie na rosnącą rolę audytu wewnętrznego w zarządzaniu zarówno organizacjami prywatnymi, jak i sektora finansów publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 311-318