Rachunek kosztów w gospodarstwach rolniczych - Łapińska, Anna (Cost accounting in rural enterprises, 2011)
Streszczenie: Rachunek kosztów jako system dostarczający informacji o kosztach jest niezbędny w każdej działalności gospodarczej do podejmowania decyzji ekonomicznych w mikro- i makroskali. Przydatność i sposób prowadzenia rachunkowości w gospodarstwach rolniczych we wszystkich krajach Unii Europejskiej jest podstawą do prowadzenia wspólnej polityki rolnej. Dla konkretnego gospodarstwa wiedza na temat kosztów i sposobów ich obliczania jest przydatna zarówno w działaniach strategicznych, jak i operacyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 259-266