Ewolucja i rola systemów pomiaru dokonań w zarządzaniu przedsiębiorstwem - Kowalewski, Marcin (The evolution and role of performance measurement systems in enterprise management, 2011)
Systemy pomiaru dokonań stanowią istotną część systemu informacyjnego i kontrolnego współczesnego przedsiębiorstwa. Ewoluowały one od prostych systemów opartych na miarach finansowych do wieloaspektowych złożonych systemów, których zadaniem jest generowanie użytecznych informacji na potrzeby zarządzania oraz kontrola i ocena najważniejszych obszarów funkcjonowania przedsiębiorstwa. W niniejszym artykule poddano pod dyskusję rolę systemów pomiaru dokonań w zarządzaniu organizacją, zaprezentowano ewolucję tych systemów oraz odniesiono się do podstawowych problemów związanych z wdrażaniem i wykorzystaniem systemów pomiaru dokonań w przedsiębiorstwie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 248-258