Rachunek kosztów i pomiar dokonań w cyklu zarządzania przedsiębiorstwem wspomaganym systemem ER - Kluge, Paul-Dieter; Kużdowicz, Paweł (Cost accounting and performance measurement in the ERP system assisting enterprise management cycle, 2011)
Integracja danych w systemie ERP oferuje szerokie możliwości dla rachunku kosztów i pomiaru dokonań, zwłaszcza w przypadku stosowania miar niewartościowych. Z drugiej strony, z praktycznych doświadczeń autorów wynika, że niektóre związane z tym problemy zastosowań rzadko są przedmiotem dyskusji teoretycznych. W niniejszej pracy podjęto problematykę realizacji cyklu zarządzania w ramach podejścia sytuacyjnego w średniej wielkości przedsiębiorstwie. Przedstawiono w szczególności koncepcję częściowo automatycznej realizacji zmian danych podstawowych i parametrów w systemie ERP
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 228-237