Błędy i uproszczenia w prezentowaniu założeń metody Edwarda Altmana w krajowej literaturze przedmiotu - Kitowski, Jerzy (Errors and simplifications in the presentation of assumptions of the Edward Altman method in the national reference literature, 2011)
W artykule podjęto próbę wykazania zakresu oraz znaczenia błędów i uproszczeń metodycznych w prezentowaniu założeń metody Altmana w krajowej literaturze, takich jak: niedostrzeganie różnic w wariancie tej metody z 1968 r. oraz zmodyfikowanej jej wersji z 1983 r., błędy i uproszczenia w konstrukcji zmiennych modelu i postaci funkcji dyskryminacyjnej oraz w interpretacji progów oceny zagrożenia upadłością. Krytycznie oceniono przykłady praktycznego zastosowania omawianej metody. Sugerują one bowiem, że metodę Altmana można stosować do rzetelnej oceny polskich przedsiębiorstw, dodatkowo z pominięciem ich specyfiki branżowej, oraz że metoda ta zachowuje swoją wiarygodność diagnostyczną nawet po upływie kilkudziesięciu lat
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 217-227