Wybrane zagadnienia z zakresu organizacyjnej i osobistej zbilansowanej karty wyników - Kędzierska, Ilona (Selected issues of organizational and personal Balanced Scorecard, 2011)
Po zaprezentowaniu przez Kaplana i Nortona koncepcji zbilansowanej karty dokonań wielu badaczy postanowiło zaproponować własne rozwiązania wykorzystujące zaproponowaną przez nich kartę wyników. Jedną z zaproponowanych koncepcji jest kompleksowa karta wyników (TPS), która łączy w sobie zbilansowaną kartę wyników, zarządzanie przez jakość, cykl nauki Kolba i zarządzanie kompetencyjne, odpowiadając w ten sposób na zapotrzebowanie kadr zarządzających kapitałem ludzkim, w którym szczególny nacisk kładzie się na rozwój kapitału intelektualnego. W artykule poruszono wybrane zagadnienia z zakresu organizacyjnej zbilansowanej karty wyników (OBSC) i osobistej zbilansowanej karty wyników (PBSC), stanowiących punkt wyjścia dla TPS. Odpowiednie połączenie tych kart może się bowiem przyczynić nie tylko do rozwoju organizacji, ale również do zwiększenia przywiązania pracowników do jednostki gospodarczej, w której pracują, i skuteczniejszej realizacji strategii przedsiębiorstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 205-216