Cykl życia usługi budowlanej - Kasperowicz, Anna (Life cycle of building services, 2011)
Usługi budowlane co do zasady według polskiego prawa bilansowego to usługi długoterminowe. Ustawodawca nie zdefiniował samego pojęcia usługi budowlanej, a jedynie wskazał sposób wyceny usług długoterminowych, w tym usług budowlanych na dzień bilansowy. Zakres przedmiotowy usług budowlanych jest dostępny w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Ze względu na długi horyzont czasowy realizacji usług budowlanych monitorowanie cykli życia realizowanych świadczeń jest istotne z punktu widzenia zarządzania jednostką budowlaną. W opracowaniu zaprezentowano na konkretnym przykładzie przychody i koszty usługi budowlanej w ramach całego cyklu jej życia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 194-204