Struktura modelu kalkulacji kosztów kształcenia studentów opracowanego na podstawie rachunku kosztów działań - Januszewski, Arkadiusz (Structure of an activity-based costing model for education services, 2011)
W artykule przedstawiono strukturę modelu kalkulacji kosztów kształcenia studentów opracowanego dla Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Konstrukcję modelu oparto na zasadach kalkulacji przyjętych w rachunku kosztów działań. Przedstawiono cele i założenia budowy modelu oraz etapy prac projektowych. Zakres kalkulacji obejmuje proces kształcenia na drugim stopniu studiów na kierunku zarządzanie. Opracowany model charakteryzuje się stosunkowo dużym stopniem złożoności rozliczeń kosztów w module zasobów. W pracy wskazano też, jakie dane należy zebrać, aby móc dokonać kalkulacji według przyjętych w modelu zasad dotyczących sposobów rozliczeń kosztów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 182-193