Rentowność i efektywność działania przedsiębiorstwa - Filip, Paulina (Enterprise profitability and effectiveness, 2011)
W warunkach kryzysu finansowego ocena rentowności i efektywności gospodarowania stała się ważnym elementem i koniecznym narzędziem w kierowaniu, ocenie wyników i podejmowaniu decyzji dotyczących dalszego rozwoju przedsiębiorstwa. W artykule przedstawiono ocenę działalności wybranego przedsiębiorstwa przez pryzmat jego rentowności jako podstawowego narzędzia optymalizacji zysków i nadwyżki finansowej. Prawa rynku powodują, że utrzymują się na nim tylko ci wytwórcy i usługodawcy, którzy produkują tanio, a dobrze i którzy znają na bieżąco sytuację w obszarze podaży i popytu oraz orientują się w strukturze, poziomie i trendach w zakresie kosztów, zarówno we własnym przedsiębiorstwie, jak w skali makroekonomicznej. Dlatego bardzo ważne jest śledzenie trendów i wzajemnych korelacji przychodów i kosztów w ujęciu dynamicznym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 150-159