Sprawozdania finansowe jednostek samorządu terytorialnego i możliwości ich wykorzystania w ocenie dokonań samorządu - Dylewski, Marek (Financial statements of local governments and the possibilities of their use in the assessment of local governments achievements, 2011)
Artykuł prezentuje problematykę związaną ze sprawozdawczością w jednostkach samorządu terytorialnego jako głównego źródła danych analiz stosowanych w sektorze samorządowym. Podstawowe informacje pochodzą z planowanych i wykonanych budżetów JST. Budżet w ujęciu ustawy z 27 sierpnia 2009 roku o finansach publicznych zestawia dochody, przychody oraz wydatki i rozchody. Natomiast sama uchwała budżetowa zawiera także plany finansowe zakładów budżetowych, zestawienie planowanych kwot dotacji udzielanych z budżetu JST, plany dochodów rachunku dochodów jednostek z zakresu systemu oświaty oraz wydatków nimi finansowanych. Istotnym problemem, jaki poruszono w artykule, jest przydatność informacji sporządzanych w JST do celów zarządczych, w tym oceny dokonań. Postawionym problemem badawczym jest pytanie, czy dotychczasowe informacje wynikające ze sprawozdawczości budżetowej są wystarczające, aby skutecznie zarządzać, w szczególności finansami, oraz oceniać dokonania w nowych uwarunkowaniach prawnych i konieczności zastosowania metod budżetowania zadaniowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 141-149