Prezentacja dokonań spółek giełdowych inwestorom zagranicznym - Dyczkowska, Joanna (Performance disclosure to foreign investors in publicly quoted companies, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja stopnia realizacji przez zarządy polskich spółek giełdowych dobrej praktyki funkcjonowania internetowych serwisów inwestorskich w języku angielskim. Autorka za obiekty badania obrała spółki budowlane i zweryfikowała, w jakim zakresie spełniają one zalecenia rekomendowane przez Radę Giełdy, dotyczące ujawniania zagranicznym inwestorom określonego zakresu informacji. Zbadano m.in., czy spółki udostępniają podstawowe dokumenty korporacyjne, życiorysy zawodowe członków zarządu oraz rady nadzorczej, raporty bieżące i okresowe, sprawozdania z działalności rady nadzorczej, informacje na temat walnych zgromadzeń akcjonariuszy oraz oświadczenia dotyczące stosowania ładu korporacyjnego. W podsumowaniu zaprezentowano wyniki oceny merytorycznej i wizualnej serwisów spółek giełdowych skierowanych do inwestorów zagranicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 107-120