Pomiar i raportowanie dokonań w zintegrowanych systemach zarządzania opartych na normach serii ISO - Ciechan-Kujawa, Marlena (Measuring and reporting performance in integrated management systems based on ISO standards series, 2011)
Wprowadzenie nowej normy ISO 9001 stworzyło podstawy do budowy zintegrowanych systemów zarządzania uwzględniających wymagania wszystkich standardów wdrożonych w przedsiębiorstwie. Niestety w praktyce integracja najczęściej dotyczy samych założeń, polityki i dokumentacji, nie obejmując pomiaru, analizy i raportowania dokonań organizacji. W artykule zaprezentowano koncepcję integracji pomiaru i raportowania dokonań w systemach opartych na normach ISO. Przedstawiono determinanty i bariery dla integracji tych systemów wynikające z przyczyn organizacyjnych, infrastrukturalnych oraz normatywnych. Wnioski sformułowano na podstawie wywiadów bezpośrednich przeprowadzonych przez autorkę w kilkudziesięciu przedsiębiorstwach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 75-86