Problem kalkulacji kosztów dla bancassurance - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena (Problem of cost calculation for bancassurance, 2011)
Bancassurance to związek bankowo-ubezpieczeniowy obejmujący wiele obszarów działalności, do których należy przede wszystkim wspólna sprzedaż produktów. Daje to zakładom ubezpieczeń możliwość poszerzenia swojej sprzedaży, choć przy mniejszym przychodzie, gdyż muszą się podzielić składką ze sprzedaży ubezpieczeń z bankiem. Mimo że produkty sprzedawane w ramach bancassurance nie są tak rentowne jak sprzedaż pozostałych ubezpieczeń, to jednak ubezpieczyciele dość chętnie korzystają z tego typu możliwości poszerzenia kanałów dystrybucji. Problemem jest natomiast kalkulacja kosztów dla bancassurance, gdyż w sprzedaży tych produktów uczestniczą dwa podmioty i dlatego w większości kosztów zarówno bank, jak i zakład ubezpieczeń partycypują w różnych częściach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 66-74