Dobór modelu rachunku kosztów usług medycznych - Bryła, Aleksandra (Selection of the cost accounting model on medical services, 2011)
Jednostki funkcjonujące w ochronie zdrowia powinny stosować w swojej działalności taki model rachunku kosztów, który będzie odzwierciedlać specyfikę świadczenia usług medycznych oraz sposób kształtowania się kosztów usług medycznych, a także uwzględniać potrzeby decyzyjno-kontrolne w zakresie zarządzania tymi jednostkami i wymogi użytkowników zewnętrznych. W Polsce w placówkach służby zdrowia jest obecnie zalecany i stosowany systematyczny rachunek kosztów pełnych, lecz otrzymywane z niego informacje o kształtowaniu się kosztów nie zawsze są w pełni przydatne (lub nie są wystarczające) do zarządzania jednostką. W jednostkach opieki zdrowotnej podejmowane są próby implementacji na potrzeby zarządzania różnych modeli rachunku kosztów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 54-56