Zróżnicowanie kosztów gospodarstw rolnych w zależności od wielkości ekonomicznej - Bórawski, Piotr (Costs differentiation of farms according to economic size, 2011)
W artykule przedstawiono koszty gospodarstw rolnych prowadzących rachunkowość rolną FADN. Ukazano także zróżnicowanie kosztów bezpośrednich i pośrednich w zależności od wielkości ekonomicznej. Okres badawczy obejmował lata 2008–2009. Szczególną uwagę zwrócono na koszty bezpośrednie, pozostałe koszty bezpośrednie oraz koszty produkcji leśnej. Przeprowadzone analizy wskazały na znaczące różnice kosztów gospodarstw wraz ze wzrostem wielkości ekonomicznej. Koszty rosły wraz ze wzrostem wielkości ekonomicznej ESU. Najkorzystniej zarządzali kosztami właściciele gospodarstw o najwyżej wielkości ekonomicznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 46-53