Rachunek kosztów cyklu życia – ujęcie definicyjne i obszarowe - Biernacki, Michał (Life cycle costing – a thematic and definitional approach, 2011)
Artykuł ma na celu zaprezentowanie i usystematyzowanie spotykanych w praktyce i teorii rachunkowości definicji związanych z rachunkiem kosztów cyklu życia, inaczej zwanym Life Cycle Costing. Jednocześnie opisane zostały obszary potencjalnego wykorzystania tego modelu rachunku kosztów jako potencjalne techniki oparte na jego założeniach. Przedstawiono przykład liczbowy wykorzystania rachunku kosztów LCC w firmie usługowej. Skupiono się także na zaprezentowaniu ograniczeń i niejasności w rozumieniu Life Cycle Costing w celu ukazania możliwych komplikacji przy jego praktycznym wykorzystaniu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 36-45