Czynniki kształtujące koszty w aspekcie powiększania kapitału własnego w gospodarstwach rolniczych - Bereżnicka, Joanna (Factors determining costs in the aspect of the increase of the equity capital in agricultural farm, 2011)
W artykule przeprowadzono analizę czynników decydujących o kosztach w gospodarstwach małych (5–10 ha) i bardzo dużych (powyżej 50 ha), które wykazywały wzrost wartości kapitału własnego. Zastosowano model liniowy (regresja wieloraka). Z badań wynika, że czynnikami decydującymi o kosztach ogółem w gospodarstwach małych była praca, produkcja, kapitał własny i zadłużenie (w latach 2004, 2005 i 2008), natomiast w dużych – poza wymienionymi wcześniej – także powierzchnia użytków rolnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 13-22