Pomiar ryzyka działalności gospodarczej na przykładzie giełdowych spółek mięsnych z wykorzystaniem finansowej analizy wskaźnikowej - Zielińska-Chmielewska, Anna (Measurement of the Economic Risk Level on the Example of Chosen Stock Meat Enterprises with the Use of Financial Indicatory Analysis, 2011)
W opracowaniu podjęto próbę określenia poziomu ryzyka działalności gospodarczej giełdowych spółek mięsnych przy wykorzystaniu finansowej analizy wskaźnikowej w obszarze płynności finansowej, zadłużenia, rentowności, sprawności działania i produktywności. Niniejszą analizę przeprowadzono na czterech jednostkach notowanych na GPW w Warszawie. Do analizy wykorzystano wtórne dane źródłowe w postaci danych finansowych pochodzących z rocznych bilansów, rachunków zysków i strat oraz przepływów finansowych każdego przedsiębiorstwa za lata 2005-2009. Niniejsze opracowanie wykazało występowanie wysokiego poziomu ryzyka zmian płynności, zmian zadłużenia, zmian rentowności (z wyjątkiem ryzyka zmian rentowności operacyjnej) oraz zmian rotacji w spółkach giełdowych. Natomiast ryzyko zmian produktywności charakteryzowało się średnim poziomem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 822-833