Indeks wydajności logistycznej (LPI) jako miernik rozwoju regionów w gospodarce światowej - Tundys, Blanka (Logistics Performance Index (LPI) as a Measure of Development of Regions in the World Economy, 2011)
W artykule zaprezentowano wyniki raportu Banku Światowego, charakteryzującego wydajność logistyczną regionów w ujęciu krajowym i międzynarodowym. Zmiany struktury handlu i umiędzynarodawianie procesów logistycznych mogą się stać jednym z elementów sprzyjających rozwojowi regionalnemu. Z drugiej strony, dysproporcje przestrzenne, uwarunkowania geopolityczne i społeczne mogą powodować zahamowanie tego typu procesów. Wskaźnik LPI ma służyć jako narzędzie diagnostyczne i porównawcze, przydatny instrument identyfikacji potencjału regionu i wskazanie wąskich gardeł w obszarze logistyki w ujęciu międzynarodowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 736-749