Zastosowanie indeksu produktywności całkowitej Malmquista i stochastycznej funkcji granicznej do oceny efektywności uczelni - Świtłyk, Michał; Sompolska-Rzechuła, Agnieszka (Application of the Total Malmquist Productivity Index and Stochastic Frontier Analysis to Evaluate the Effectiveness of University, 2011)
Celem badań było zastosowanie indeksu produktywności całkowitej Malmquista (TFP) i stochastycznej funkcji granicznej (SFA) do oceny efektywności publicznych uczelni w latach 2004-2008. Badaniami objęto 59 uczelni podległych nadzorowi Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Przeciętny współczynnik efektywności SFA obliczony dla modelu dydaktycznego wynosił 0,683. Przeciętny współczynnik efektywności SFA obliczony dla modelu naukowego (NW) wynosił w latach 2004-2008 0,528. Wysokość przeciętnego indeksu produktywności całkowitej Malmquista (TFP) obliczona dla modelu dydaktycznego (DW) wyniosła 0,925. Przeciętny indeks produktywności całkowitej Malmquista obliczony dla modelu naukowego w latach 2004-2008 wynosił 1,021
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 726-735