Wybrane aspekty rozwoju działalności gospodarczej w Polsce po akcesji do UE - Stolarska, Alicja (Selected Aspects of Development of Economic Activity in Poland After its Accession to the European Union, 2011)
Opracowanie przedstawia analizę działalności gospodarczej prowadzonej przez osoby fizyczne w Polsce w latach 2004-2010, bez działalności związanej z rolnictwem. Charakteryzuje poszczególne rodzaje prowadzonych działalności, zachodzące pod tym względem tendencje i ich przyczyny. Pokazuje także strukturę działalności gospodarczej osób fizycznych, zarówno rodzajową, jak i pod względem liczby zatrudnionych osób. Wskazuje zmiany tej struktury oraz ocenę bieżącej sytuacji przez właścicieli tych firm
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 691-701