Klasyfikacja uczelni wyższych w Polsce pod względem efektywności kształcenia - ujęcie dynamiczne - Sompolska-Rzechuła, Agnieszka; Świtłyk, Michał (Classification of University Education in Poland in Terms of the Effectiveness of Education - a Dynamic Approach, 2011)
W pracy przedstawiono wykorzystanie dynamicznej klasyfikacji do grupowania uczelni wyższych w Polsce. Celem artykułu była próba określenia tendencji rozwoju uczelni pod względem efektywności kształcenia oraz wydzielenie grup typologicznych badanych obiektów o podobnej dynamice badanego zjawiska. Do klasyfikacji dynamicznej wykorzystano funkcję trendu liniowego, na podstawie której sporządzono liniowe porządkowanie uczelni, oraz macierz odległości między danymi przekrojowo-czasowymi, którą zastosowano w metodzie Warda do klasyfikacji uczelni. Analiza dotyczy lat 2001-2008
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 668-679