Znaczenie roślin modyfikowanych genetycznie we współczesnym rolnictwie - Sadowski, Arkadiusz (The Significance of Genetically Modified Plants in Contemporary Agriculture, 2011)
W artykule przedstawiono rolę roślin genetycznie modyfikowanych (GM) w rolnictwie państw rozwijających się oraz rozwiniętych. Analizując zmiany powierzchni upraw GM w wieloleciu, zauważono, że największa powierzchnia uprawy znajduje się w krajach stosunkowo bogatych, lecz największa dynamika przyrostu powierzchni charakterystyczna jest dla państw biedniejszych. Rośliny modyfikowane genetycznie odgrywają odmienną rolę w rolnictwie krajów rozwiniętych, gdzie wprowadzane są głównie ze względów ekonomicznych, podczas gdy w państwach rozwijających się służą przede wszystkim redukcji poziomu niedożywienia. Zwrócono także uwagę na szczególną pozycję Unii Europejskiej, gdzie rola upraw modyfikowanych genetycznie jest stosunkowo niewielka, a zagadnienia związane z tą problematyką w szczególny sposób stanowią przedmiot regulacji prawnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 658-667