Organizacja zaopatrzenia i koszty działań logistycznych w przedsiębiorstwach agrobiznesu - Rokicki, Tomasz; Wicki, Ludwik (Organization of Procurement and Logistics Activity Costs in Food Processing Companies, 2011)
Celem artykułu była ocena organizacji zaopatrzenia i kosztów logistyki w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego. Badania przeprowadzono w 443 przedsiębiorstwach. Firmy zakupywały surowce głównie bezpośrednio od producentów (60% firm), a jedna współpracowała średnio z 206 dostawcami, z czego 87% stanowili rolnicy indywidualni. Przeciętne koszty logistyki wynosiły 8,1% kosztów ogółem i zależały od takich cech, jak wielkość przedsiębiorstwa czy branża przetwórstwa. W firmach z wyższymi kosztami logistyki częściej wyodrębniano działy logistyki oraz wprowadzano formalne techniki zarządzania zapasami. Plany przedsiębiorstw dotyczyły przede wszystkim inwestycji w rozwój własnej infrastruktury magazynowej i transportowej, tylko 11% zamierzało zwiększyć zakres korzystania z usług logistycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 634-646