Czynniki rozwoju regionalnego a polityka regionalna Polski - na przykładzie ZPORR - Rogalska, Joanna (Factors of Regional Development vs. Regional Policy of Poland - on the Example ZPORR, 2011)
Czynniki rozwoju regionalnego inicjują i kształtują przemiany w gospodarce, życiu społecznym oraz środowisku przyrodniczym prowadzące do rozwoju regionalnego. Możemy wyróżnić następujące grupy czynników: kapitał ludzki, kapitał materialny, kapitał finansowy, kapitał społeczny, innowacje techniczne i organizacyjne, a także zewnętrzne przepływy osób, kapitału oraz towarów. Skuteczność polityki regionalnej w dużym stopniu zależy od doboru czynników rozwoju regionalnego, które powinny być tworzone i wzmacniane w ramach działań interwencyjnych związanych ze sterowaniem procesem rozwoju. Celem niniejszego opracowania jest pokazanie, w jaki sposób polityka regionalna, w kontekście realizacji programu ZPORR, wpływa na kształtowanie się i znaczenie podstawowych czynników rozwoju regionalnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 625-633