Rola Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego 2007-2013 w tworzeniu produktu turystycznego Opolszczyzny - Puciato, Daniel (Role of the Regional Operational Program of Opole Voivodeship in 2007-2013 in the Tourist Product Creation of the Region, 2011)
Celem pracy jest określenie roli Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego 2007-2013 w procesie kształtowania wybranych produktów turystycznych Opolszczyzny. Materiał badawczy w pracy ma charakter wtórny i został pozyskany w wyniku studiowania materiałów statystycznych, literatury przedmiotu i opracowań bibliograficznych. Zastosowano metodę opisową, należącą do grupy metod badawczych o charakterze indukcyjnym. Zakres przestrzenny badań obejmował województwo opolskie, a czasowy lata 2007- -2010. W latach 2007-2010 dofinansowano ze środków RPO WO 122 projekty dotyczące rozwoju turystyki, na łączną kwotę 192 273 458,20 złotych. W konsekwencji realizacji tych inwestycji najbardziej prawdopodobnym kierunkiem rozwoju produktów turystycznych Opolszczyzny będą: turystyka wypoczynkowo-rekreacyjna, poznawcza, wiejska oraz biznesowa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 605-614