Specyfika stylu zarządzania w organizacjach pozarządowych na przykładzie lokalnych grup działania - Puchała, Jacek; Piotrowska, Agnieszka (Specificity of Management Style in Non-Governmental Organizations on the Example of Local Action Groups, 2011)
Siatka kierownicza R. Blake'a i J. Mouton zidentyfikowała pięć różnych stylów przywództwa, które są oparte na trosce o ludzi i trosce o zadania. Największą popularnością wśród stylów zarządzania cieszył się styl optymalny. Jedynie w zakresie podejścia do planowania i decydowania najwięcej wskazań uzyskał styl osobowy. Członków zarządu można umiejscowić także w stylu unikowym, np. w zakresie wykonywania funkcji kierowniczych. Podobnie dyrektorzy biur w swoim myśleniu są najbliżsi unikowemu stylowi zarządzania. Stąd istnieje ryzyko w niektórych LGD, że zadania i potrzeby ludzi nie będą w pełni zaspokojone
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 605-614