Zrównoważony rozwój transportu w UE ze szczególnym uwzględnieniem aspektów finansowych - Przybyłowski, Piotr (Sustainable Transport Development in the EU with a Special Emphasis on the Financial Aspects, 2011)
Celem publikacji jest przedstawienie koncepcji rozwoju transportu zrównoważonego zgodnie z założeniami zawartymi w dokumentach strategicznych na poziomie UE oraz rozwiązań dotyczących finansowania infrastruktury transportu stosowanych w wybranych krajach członkowskich. Do osiągnięcia celu opracowania posłużono się źródłowymi dokumentami strategicznymi i programowymi oraz informacjami dostępnymi na oficjalnych stronach internetowych unijnych instytucji, a także publikacjami i artykułami naukowymi dotyczącymi analizowanej problematyki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 593-604